در این مراسم که جمع کثیری از هنرمندان سرشناس سینمای ایران ، مدیران فرهنگی و هنری کشور و علاقمندان به سینمای ایران حضور داشتند کمال تبریزی دبیر هجدهمین جشن سینمای ایران در جایگاه قرارگرفت و اظهار داشت :
به نام آن که همه ما از اوییم و همه هنر از اوست
خانمها /آقایان /حضار محترم،
به شما و جامعه محترم اصناف سینمایی تبریک میگویم برای عید سعید قربان و روز ملی سینما.
همچنین یاد میکنم از روح بلند شهیدان عزیز ایرانزمین از ابتدا تاکنون و شهدای گرانقدر و مظلوم مدافع حرم و همه درگذشتگان حوزه هنر به ویژه سینماگران عزیز سرزمین ما.
و امیدوارم تقارن این دو روز عزیز بهانهای باشد برای کشتن صفات زشت و خلق ناپسند و بدزبانیها در برابر روح بلند و سرافراز هنر و هنرمندان این آب و خاک.
امسال در برگزاری جشن ملی سینمای ایران در تداوم دورههای گذشته گامی بزرگ و متفاوت برداشته شد. حرکت اولیه به سوی اخذ گسترده آرای تخصصی از سوی جمع بیشتری از خانواده بزرگ سینما و همراهی بزرگوارانی شاخص از حوزههای دیگر هنری، اجتماعی و سیاسی که در مجموع، تعداد آنان به 451 داور برگزیده رسید. بدون شرکت فعال این همراهان در رأی گیری و نظرسنجی، انتخاب بهترینها و برگزیدگان هجدهمین جشن سینمای ایران میسر نبود. از همه این عزیزان سپاسگزارم. یادآوری این نکته نیز خالی از لطف نیست که امسال در شورای سیاستگذاری جشن سینما برای اولین بار تصمیم بر این شد که نامزدهای بهترین فیلم، همچون رشتههای تخصصی دیگر، با آرای همان صنف یعنی شورای عالی تهیهکنندگان برگزیده شود. با افتخار اعلام میکنم نزدیکی آرای دو صنف تعیینکننده در خانه سینما، کارگردانان و تهیهکنندگان در گزینش بهترینهای خود نشان از بلوغ فکری و همداستانی در مسیر آینده سینمای ملی ایران دارد؛ مسیری که به هنرمندی و خوشفکری جوانان آیندهساز این سرزمین ایمان و امید دارد.
اما افزایش تعداد داوران و نتیجه آرا در این دوره نشان داد که به این ترتیب میزان نزدیکی به عدالت در انتخاب برگزیدگان نسبتا بیشتر و نزدیک شدن به رأی اکثریت در مورد بهترینها رضایت عمومی بیشتری را از نتیجه به دنبال دارد؛ به نحوی که تعداد آرای نامزدهای هر رشته در مرحله انتخاب برگزیدگان به قدری نزدیک به هم بود که گاهی به اصطلاح نیاز به ویدیو چک هم داشتیم! و برنده نهایی با اختلاف ناچیزی نسبت به سایر نامزدها برگزیده شد. بنا بر این بدون تعارف و به درستی اعلام میکنم که در جشن امسال سینمای ایران و با روش جدید اخذ آراء، نتیجه نهایی نشانگر آن است که همه نامزدها در همه رشتهها برگزیدگان و برندگان واقعی سینمای ایران هستند. به همه آنان تبریک میگوییم.
اما در این دوره از برگزاری جشن سینما به زودی آشکار شد که امکان نمایش آثار سینمایی اکران سال گذشته در یک بازه کوتاه زمانی برای این تعداد از داوران که به مرور هم افزایش پیدا خواهند کرد، امری دشوار، هزینهبر و غیر اصولی است. بدیهی است مقایسه این همه فیلم با یکدیگر و در مدتی کوتاه، نحوه قضاوت را نیز دچار خدشه اجتنابناپذیر میکند. بنابراین از ابتدای تصمیمسازی برای حرکت به سوی روش جمعی تخصصی و برخورداری از آرای اکثریت در جشن امسال، تثبیت دبیرخانه دائمی و انتخاب یک هیات رئیسه معتبر برای تعیین اعضای داوری جشن خانه سینما بر مبنای الگویی جامع و مانع در ماده آییننامهای مناسب و تدوین شده بر این اساس ضروری به نظر رسید و با تأکید رؤسای صنوف، هیات مدیره و مدیرعامل محترم خانه سینما بلافاصله پس از جشن امشب و در کوتاهترین زمان ممکن، امکان دیده شدن فیلمهای اکران سینمایی امسال برای داوران منتخب فراهم و به نوعی مقدمات جشن سال آینده به زودی آغاز شود.
در پایان از مسئولین محترم وزارت امور خارجه و سازمان سینمایی، فرماندهی محترم نیروی انتظامی تهران بزرگ و همکاران ایشان در واحدهای مختلف، همچنین از شهردار محترم منطقه 12 و مسئولین نواحی مختلف به ویژه معاونت فرهنگی و گردشگری منطقه 12 جناب آقای مجتبی خشایار و از همه همراهان عزیزم در برگزاری این مراسم، ریاست و اعضای محترم شورای مرکزی اصناف، داوران محترم، مدیر اجرایی جشن آقای بیژن میرباقری و همه همکاران سخت کوشش، هیات مدیره محترم خانه سینما و مدیر عامل تازه نفس و خوش فکر خانه سینما سپاسگزاری میکنم.
خدا نگهدار شما و همه سینمای ایران باشد.
یا علی»
وی همچنین اعلام کرد که از سازندگان انیمیشن سینمایی شاهزاده روم برای حضور در کنار دیگر فیلمها تقدیر میشود و به این ترتیب از هادی محمدیان و حامد جعفری کارگردان و تهیه کننده این فیلم با اهدای لوحی تقدیر شد. سپس تندیس های خانه سینما به شرح زیر به برگزیدگان اهداء شد :
بهترین عکس:محمد بدرلو براى فیلم اعترافات ذهن خطرناک من
تندیس بهترین جلوههاى ویژه میدانى:ایمان کرمیان براى فیلم ایستاده درغبار
تندیس بهترین چهره:شهرام خلج براى فیلم ایستاده درغبار
تندیس بهترین طراح:غزاله معتمد براى فیلم ابد و یک روز
تندیس بهترین صداگذارى:آرش قاسمى براى فیلم خشم و هیاهو
تندیس بهترین صدابردارى:امین میرشکارى براى فیلم ابد و یک روز
تندیس بهترین طراح صحنه:امیرحسین قدسى براى فیلم اژدها وارد میشود
تندیس بهترین جلوههاى ویژه بصرى:هادى اسلامى براى فیلم بادیگارد
تندیس بهترین موسیقى متن:کارن همایونفر براى فیلم بادیگارد
تندیس بهترین تدوین: بهرام دهقانى براى فیلم ابد و یک روز
تندیس بهترین فیلمبردارى:هومن بهمنش براى فیلم اژدها وارد میشود
تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل مرد:نوید محمدزاده براى فیلم ابد و یک روز
تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل زن:فرشته صدر عرفایی برای فیلم کوچه بی نام
تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد:پیمان معادى براى فیلم ابد و یک روز
تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن:باران کوثرى براى فیلم کوچه بى نام
تندیس بهترین فیلمنامه اقتباسی:ناهید طباطبایى و حمیدرضا قطبى براى فیلم جامه دران
تندیس بهترین فیلمنامه اورژینال:سعید روستایى براى ابد و یک روز
تندیس بهترین کارگردانی: سعید روستایی برای فیلم ابد و یک روز
تندیس بهترین فیلم:حبیب والی نژاد برای ایستاده در غبار
شرحی بر مراسم :
- رضا عطاران و هانیه توسلی تندیس بخش عکس را به «محمد بدرلو» عکاس فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من» اهدا کردند.
- عطاران در سخنانی به طنز گفت: من مانده بودم امشب چی بپوشم زیرا بعد از جشن حافظ اتفاقاتی افتاد که ترسیدیم زیرا امروز آنقدر که از برخی نشریات میترسیم از خدا نمیترسیم زیرا خدا ممکن است از گناه ما بگذرد اما برخی نشریات از ما نمیگذرند و فحش ناموسی میدهند.
- جایزه بهترین جلوههای ویژه توسط علیرضا خمسه به «ایمان کرمیان» برای«فیلم ایستاده در غبار» اهدا شد.
- تندیس بهترین چهرهپردازی توسط مجید مظفری و ویشکا آسایش به «شهرام خلج» برای فیلم «ایستاده در غبار» اهدا شد.
- تندیس بهترین طراحی لباس توسط مینا ساداتی و بابک حمیدیان به «غزاله معتمد» برای فیلم «ابد و یک روز» اهدا شد.
- تندیس بهترین صداگذاری توسط آتیلا پسیانی به «آرش قاسمی» برای فیلم «خشم و هیاهو» و تندیس بهترین صدابرداری به «امین میرشکاری» برای فیلم«ابد و یک روز» اهدا شد.
- تندیس بهترین طراحی صحنه توسط افسانه بایگان و علی دهکردی به «امیر حسین قدسی» برای فیلم «اژدها وارد میشود» اهدا شد.
- تندیس بهترین جلوههای ویژه بصری توسط هومن سیدی به «هادی اسلامی» برای فیلم «بادیگارد» اهدا شد.
- با پخش کلیپ درگذشتگان سینما یاد کسانی که امسال از بین سینماگران رفتند گرامی داشته شد.
- تندیس بهترین موسیقی متن توسط رویا تیموریان و مسعود رایگان به «کارن همایونفر» برای فیلم «بادیگارد» اهدا شد.
- تندیس بهترین تدوین توسط رضا کیانیان و غزل شاکری به «بهرام دهقانی» برای فیلم «ابد و یک» روز اهدا شد.
- تندیس بهترین فیلمبرداری توسط رامبد جوان به «هومن بهمنش» برای فیلم «اژدها وارد میشود» اهدا شد.
- تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل مرد توسط نیکی کریمی و حبیب رضایی به «نوید محمدزاده» برای «فیلم ابد و یک» روز اهدا شد.
- نوید محمدزاده در سخنانی گفت: ما همچنان منتظر رأی پرونده پزشکی استاد مرحوم عباس کیارستمی هستیم و این جایزه را به او عالیجناب کیارستمی اهدا میکنم. وی همچنین یاد عباس کیارستمی را گرامی داشت و گفت که گذر زمان جای خالی وی را کم نمیکند.
- تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل زن به «فرشته صدر عرفایی» برای فیلم «کوچه بی نام» اهدا شد.
- تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد توسط مریلا زارعی و امین تارخ به «پیمان معادی» برای فیلم «ابد و یک روز» اهدا شد. مریلا زارعی و امین تارخ یاد عباس کیارستمی و داوود رشیدی و همچنین درگذشتگان حادثه منا را گرامی داشتند.
- تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن توسط رویا نونهالی و مسعود کرامتی به «باران کوثری» برای فیلم «کوچه بی نام» اهدا شد.
باران کوثری با تشکر از مردم و استقبال آنها از فیلمهای روی پرده گفت: از همه مردم متشکرم که در دوره و زمانی که تهمتهای ناروا و ناسزا به سینما میزدند شما پشت سینما بودید و از سینما حمایت کردید. سینما به شما مردم دلخوش است.
- تندیس بهترین فیلمنامه اقتباسی توسط مهناز افشار و حسین یاری به «ناهید طباطبایی» و «حمیدرضا قطبی» برای فیلم «جامهدران» اهدا شد.
مهناز افشار با اشاره به فروش خوب فیلم لانتوری و فروشنده گفت: بهتر است منتقدان این فیلمها به گونهای عمل نکنند که این فیلمسازان جای دیگری بروند و آنها را از دست بدهیم.
- تندیس بهترین فیلمنامه اصلی و اورجینال به «سعید روستایی» برای «فیلم ابد و یک روز» اهدا شد.
- تندیس بهترین کارگردانی توسط فاطمه معتمدآریا و مهدی فخیمزاده به «سعید روستایی» برای فیلم «ابد و یک روز» اهدا شد.
فاطمه معتمدآریا همراه با گروه پالت ترانه خانه مادربزرگه را خواند و گفت: درست است که هر کسی از بین ما میرود ناراحت میشویم اما نباید همیشه پرچم دشمنی را بالا بگیریم. ما باید ریشه مشکلات را پیدا کنیم و کنار هم با هم حرف بزنیم و به هم عشق بدهیم زیرا ما ملتی هستیم که با عشق و مهر عجین هستیم.
- تندیس بهترین فیلم به «حبیب والینژاد» تهیه کننده فیلم «ایستاده در غبار» اهدا شد.
والینژاد در سخنانی گفت: این جایزه متعلق به حاج احمد متوسلیان قهرمان ملی کشور است. یادی میکنم از خانواده وی مخصوصا مادر وی و امیدوارم قدر حاج احمدهای زمان خود را بدانیم.
در ادامه از همراهی های سید علی قائم مقامی در شکل گیری مجموعه مراسم جشن بزرگ سینمای ایران قدردانی شد و در انتها برندگان جشن و اهدا کنندگان جوایز قطعه «ایران سرای امید» را بصورت گروهی اجرا کردند .
آتشبازی حسن ختام آیین پایانی هجدهمین جشن بزرگ سینمای ایران بود .